Wat is het endocannabinoïde systeem?

Wat is het endocannabinoïde systeem?

In de jaren '60 ontdekten een groep wetenschappers, onder leiding van Dr. Rafael Mechoulam, de actieve stoffen in de cannabisplant welke verantwoordelijk zijn voor haar heilzame werking. Ze wisten voor het eerst de cannabinoïden CBD (cannabidiol) en THC (tetrahydrocannabinol) te isoleren. Met de ontdekking van deze stoffen ontdekte ze ook het 'endocannabinoïde systeem'.


Wat is het endocannabinoïde systeem?

Het Endocannabinoïde Systeem (ECS) is een lichaamseigen communicatiesysteem, dat verschillende processen in het lichaam ondersteunt om optimaal met elkaar samen te werken, te communiceren en te functioneren. Het helpt je lichaam om in 'homeostase' te komen, wat wil zeggen dat er een optimale balans en harmonie is tussen de lichaamseigen systemen - en dit heeft een positief effect op je fysieke gezondheid, maar ook op je mentale en emotionele gemoedstoestand. 


Wat zijn cannabinoïden?

Om de werking van het endocannabinoïde systeem duidelijker uit te leggen gaan we kort in op wat cannabinoïden zijn. 

Cannabinoïden zijn stoffen die een interactie aangaan met ons endocannabinoïde systeem. Deze stoffen zijn onder te verdelen in twee groepen:

  • Fyto-cannabinoïden: 'fyto' betekent 'plant' en de fyto-cannabinoïden zijn dan ook de actieve stoffen welke gevonden worden in de cannabisplant.
  • Endo-cannabinoïden: 'endo' betekent 'binnenin' en dit zijn de lichaamseigen cannabinoïden. Deze worden van nature door het lichaam aangemaakt, voorbeelden hiervan zijn Anandamide (een neurotransmitter die ook wel de 'bliss-molecule' wordt genoemd) en 2-AG


Hoe werken cannabinoïden in ons lichaam?

Door ons gehele lichaam bevinden zich in en aan de buitenkant van onze cellen 'receptoren'. Cannabinoïden kunnen zich aan deze receptoren binden, waardoor de receptor ervoor zorgt dat de informatie van de cannabinoïden worden doorgegeven.


De belangrijkste receptoren in het ECS

  • CB1-receptoren
    CB1-receptoren zitten vooral in je hersenen en centrale zenuwstelsel. Ze helpen bij geheugen, denken, eetlust en pijnbeheer. Deze receptoren verklaren ook het psychoactieve effect van cannabis, oftewel het "high" gevoel.
  • CB2-receptoren
    CB2-receptoren zitten vooral in je immuuncellen en spijsverteringssysteem. Ze hebben een sterk ontstekingsremmend effect, wat helpt bij het bestrijden van ziektes en pijn.
  • Overige belangrijke receptoren
    Naast CB1 en CB2 zijn er nog andere receptoren zoals GPR18, TRPV1, GPR55, TRPV2 en GPR119, die onder andere betrokken zijn bij pijnregulatie, immuunfunctie en eetlust.


Het Endocannabinoïde systeem en de ontwikkeling van onze hersenen

Het endocannabinoïde systeem speelt een belangrijke rol in de vroege ontwikkeling van baby's. Het helpt bij de hersenontwikkeling en het omgaan met stress. Hoge niveaus van de endocannabinoïde 2-AG in moedermelk zijn cruciaal voor het zuigreflex.


Samenvatting

Je endocannabinoïde systeem bevordert je algemene welzijn en gezondheid. Het zorgt voor balans en helpt je lichaam om goed te functioneren. Als je lichaam in balans is, voel je je beter op alle niveaus: fysiek, mentaal en emotioneel.

 

Terug naar blog